De lessenn die FrieslandCampina leerde bij de optimalisatie van het magazijn
FrieslandCampina beschikt sinds kort over een geautomatiseerd warehouse. Dankzij de inzet van innovatieve systemen functioneert de supply chain van de zuivelproducent sneller en efficiënter dan ooit. Tymon Kerste, IT Project Manager bij FrieslandCampina, was nauw betrokken bij de transformatie. Uit ervaring weet hij hoeveel tijd en energie dat kost. Niet alleen om de juiste systemen te kiezen en te implementeren, maar ook om het volledige potentieel ervan te benutten. In dit blog deelt Tymon enkele tips en valkuilen.
Ik trots ben om deel uit te maken van de generatie ‘melk is goed voor elk’. Zuivel is namelijk een prachtig product. Het is natuurlijk en er zitten heel veel goede voedingsstoffen in – niet voor niets is onze slogan Nourishing by nature. Dat enthousiasme voor onze producten proef ik ook bij mijn collega’s. Maar ook een product dat al eeuwen met liefde gemaakt wordt, heeft behoefte aan innovatie. De markt waarin wij opereren verandert snel en is lastig te voorspellen. Bovendien is de vraag van klanten toegenomen en veel gevarieerder geworden – sommige klantorders worden tegenwoordig binnen drie uur geleverd.
Geen makkelijke keuze
Om klanten beter en sneller te bedienen hebben we vorig jaar onze drie magazijnen vervangen door één geautomatiseerd magazijn. Warehouse management, inventaris, materiaalstromen en aansturing van technische installaties zijn nu volledig op elkaar afgestemd. Onze systemen ‘praten’ echt met elkaar. Als ik de opdracht geef om een pallet te verplaatsen van punt A naar punt B, dan beginnen de kranen en banden direct te lopen. Bovendien bepaalt ons systeem zelf wat de meest efficiënte route is binnen het magazijn. En de tijdrovende samenstellingen van pallets voor klanten is compleet gerobotiseerd met een intelligente layer picker robot.
Onze transformatie begon met de keuze voor een warehouse managementsysteem. Om een goed afgewogen keuze te maken, selecteerden we negen ‘decision drivers’. Factoren die voor ons essentieel waren in onze keuze voor een nieuw warehouse managementsysteem. Onder andere de integratie met SAP ECC en de harmonisatie van processen waren belangrijke voorwaarden.
Van mens naar machine
Vooraf lijken de voordelen van een geautomatiseerd magazijn evident. Nieuwe machines en technologieën maken het werk tenslotte direct sneller en eenvoudiger toch? Maar tijdens de voorbereidingen en de uitvoering van het project kwamen de eerste vragen al boven. Want hoe laat je het systeem de samenstelling van een pallet bepalen? Je wilt geen zware producten bovenop lichte producten plaatsen. Tot de automatisering had een orderverzamelaar die kennis in huis, maar dat moest nu in het systeem vastgelegd worden.
Voordat je van de luxe van automatisering kan genieten, liggen er meestal toch wat beren – of in ons geval koeien – op de weg. Ons Pick by Voice systeem is daar een mooi voorbeeld van. De oplossing is briljant, orderpicken met een koptelefoon in plaats van een papieren lijst. Medewerkers hebben daardoor twee handen vrij om sneller, veiliger en flexibeler hun werk te doen. Picken wordt veel efficiënter en de resultaten zijn goed meetbaar. Maar wij merkten dat medewerkers meer tijd nodig hadden om te wennen aan de nieuwe manier van werken. Het is ook lastig om plots alles met je stem te besturen, als je daarvoor jarenlang handmatig werkte.
Optimel is te zwaar
Een andere les die ik leerde was dat met automatisering en mechanisering ook restricties sterker naar voren komen. Als bijvoorbeeld het recept verandert van Optimel drinkyoghurt en een pallet daardoor geen 849 kilo maar 853 kilo weegt, dan zegt de automatische weegschaal dat de pallet te zwaar is en wordt deze geweigerd door het systeem. Dat soort kleine dingen die in een handmatig magazijn geen probleem waren, vereisen plots een andere aanpak.
Begrijp me goed, ons magazijn draait beter dan ooit. Onze klanten, waaronder enkele grote retailers, hebben vooral op een positieve manier iets gemerkt van onze transformatie. Maar er is wel wat tijd overheen gegaan voordat alles soepel verliep.
Het is dan ook goed om je te verdiepen in soortgelijke cases voordat je zelf je warehouse transformeert.
Bron: https://blogs.sap.nl
Auteur: Tymon Kerste: IT Project Manager and Business Analyst at FrieslandCampina